Condensvorming in polycarbonaatplaten is een natuurlijk verschijnsel, wat komt en gaat. Onze klanten hebben in de praktijk nauwelijks problemen met overmatige condensvorming in de polycarbonaat platen, zolang zij de montagevoorschriften goed opvolgen. Na het lezen van deze blog weet je meer hoe het zit met condens en wat je ertegen kunt doen om het te voorkomen.
Waarom en wanneer komt er condens in de polycarbonaat platen?
Polycarbonaat is net zoals bijna alle kunststoffen waterdicht, maar niet dampdicht. Hierdoor kan waterdamp dus altijd naar binnenkomen. Als de luchtvochtigheid in de kanalen van de dakplaten hoog is, dan krijg je condensvorming als de platen plots afgekoeld worden; water slaat immers neer op een koud oppervlak. In de praktijk zien we dit alleen bij weersveranderingen, bijvoorbeeld als het dak afgekoeld wordt door regenval. Het is belangrijk dat de binnengekomen condens in de polycarbonaat dakplaat ook weer weg gaat en de condens niet in de dakplaten vast blijft zitten. Door de standaard aangebrachte AntiDust tape verdwijnt condens telkens weer als sneeuw voor de zon.
Dankzij het aanbrengen van AntiDust tape verdwijnt condens weer vanzelf
Omdat je de binnengekomen condens ook weer graag ziet verdwijnen, zijn onze polycarbonaat dakplaten standaard van voorzien van AntiDust tape. Aan de bovenkant van de dakplaat zit gesloten AntiDust tape, terwijl aan de onderzijde geperforeerde AntiDust tape zit. Hierdoor kan het condensvocht weer wegvloeien en vindt er bovendien luchtcirculatie in de dakplaat plaats. Kort je tijdens de montage een dakplaat zelf in de lengte of de breedte in? Breng dan de juiste AntiDust tape op de boven- en onderkant aan en zorg dat je de tape tijdens het monteren niet beschadigt. De AntiDust tape kun je extra mee bestellen bij je bestelling.
Een glazen dak als alternatief
Glazen dakplaten zijn een goed alternatief voor polycarbonaat als je last hebt van condensvorming, omdat er tussen het geharde en gelaagde glas simpelweg geen condens kan komen. Glas is dus in tegenstelling tot polycarbonaat zowel water- als dampdicht. Met een glazen dak krijgt je overkapping van Tuinmaximaal bovendien een luxueuze upgrade. Wil je het liever houden bij polycarbonaat? Omdat opaal polycarbonaat dakplaten minder licht doorlaten dan andere typen polycarbonaat platen valt de condens nauwelijks op.
Wat zijn geen goede oplossingen om condensvorming tegen te gaan?
Het lijkt een goed idee om de onderkant van de dakplaten helemaal open te laten, waardoor opgehoopt water er gemakkelijker uit kan vloeien. Dat kan je vochtprobleem oplossen, maar door de open onderkant staat de deur ook open voor ongewenste schimmels, algen en insecten. De polycarbonaat dakplaten zijn daarom dus voorzien van AntiDust tape en behoor je in de neusprofielen te vast te drukken. Een aandachtspunt hierbij is dat je de platen niet voorbij de opstaande rand binnenin het neusprofiel drukt. Dit verhindert namelijk de luchtcirculatie in de platen. Tot slot valt het af te raden om andere tape te gebruiken dan de aanbevolen AntiDust tape. Gebruik je een tape van slechte kwaliteit dan kan deze na enkele jaren loskomen of scheuren zodat er een grote hoeveelheid water en stof in de dakplaten sijpelt dat niet meer kan ontsnappen. Oftewel, beter voorkomen dan genezen. Toch?
Meer weten over condensvorming? Lees dan deze technische informatie van de fabrikant.